Ünnepidéző koncert Bécsben

Hévíz és Kistérsége, 2003. január

Ünnepidéző koncert Bécsben
A Musica Antiqua és az iskolai kórus adventi bemutatkozása

December 12-én a bécsi székhelyű Európa Club meghívására a Musica Antiqua együttes és az Illyés Gyula Általános Iskola kórusa adventi hangversenyt adott az osztrák fővárosban.
A hévízieket dr. Smuk András, a klub vezetője fogadta, majd a metsző hideg ellenére városnézésre invitálta a csapatot, melynek során többek között Bécs magyar vonatkozású történelmi emlékeit keresték fel.
A Bécset kiválóan ismerő alkalmi idegenvezető kimerítő történelem leckében részesítette a hamarosan gimnáziumi felvételi előtt álló nyolcadikos kórustagokat. Ezután a hagyományos bécsi adventi vásár ezernyi fénylő lampionját csodálhatta meg a két közösség.
Az Európa Club Pazmaneum Székházában tartott adventi hangversenyen dr. Smuk András után Varga Csilla, a hévízi Művelődési Intézmény munkatársa köszöntötte a bécsi magyarság köréből érkezett hallgatóságot, majd a koncert Vivaldi Négy évszakából a Tél Largho tételével vette kezdetét. A műsor első felében a Musica Antiqua együttes mutatkozott be Varga Endre művészeti vezető vezényletével az advent hangulatához illő darabokkal, kiváló szólistákkal – Bányai Júlia szólóénekkel, Balázs Árpádné és Csongrádi Beáta alt furulyán remekelt.
A második részben a zenekar az Illyés Gyula Általános Iskola, Szí Márton Katalin tanárnő által vezetett kórusával kiegészülve hagyományos karácsonyi dalokat adott elő. Többi között elhangzott a Bűvös csengettyű Mozart Varázsfuvolájából, Kodály Karácsonyi pásztortánca, valamint a csodaszép magyar karácsonyi dalok közül a Mennyből az angyal, a Pásztorok, a Kirje, kirje, a Kiskarácsony nagykarácsony, melyeket a meghatódott közönség is együtt énekelt a kórussal. A vendégek a két közösség igazi karácsonyi hangulatot hozó hangversenyét hosszas tapssal jutalmazta. Dr. Smuk András a jövő évi hasonló, ám még nagyobb szabású hangverseny reményében búcsúzott a hévíziektől.