Ápolni a sikert hozó tradíciókat

Hévíz és Kistérsége, 2003. december

Ápolni a sikert hozó tradíciókat
Eredményes év végén a Musica Antiqua

A mintegy húszfős Musica Antiqua barokk-reneszánsz régizene együttes fellépéseinek száma az előző esztendőkhöz hasonlóan alakult. A művészi szintjét folyamatosan fejlesztő együttes tagjai idén is félszáznál többször szerepeltek a környéken, valamint Nyugat-Európa városaiban. A fellépések számát növelni csak a tanulás rovására lehetne, de ez nem lehet cél – foglalta össze az együttes közelmúltjának történéseit firtató kérdésre válaszolva Varga Endre zenetanár, a Musica Antiqua művészeti vezetője.

– Minden együtt van ahhoz, hogy az együttes sikerrel működjön?
– Úgy vélem, igen. Az utánpótlás nevelésre továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk. Egyfajta generációs váltás következett be azzal, hogy egyre több 13-14-15 éves diák zenél nálunk, a zenekar magvát alkotva. A teljes furulya család: – a legmélyebb C-basszus furulyától a szopraninóig – rendelkezésünkre áll ugyanúgy, mint a vonós hangszerek. A zenekar alapító Adorján tanár úr által kitaposott ösvényen próbálunk haladni, a sikert hozó tradíciók megtartásával.

– Nemrég tértek haza az egyhetes belgiumi koncertkörútról…
– Igen, az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a Hévízi Gyöngyszemek Táncstúdió növendékeivel együtt részt vehettünk egy rendkívül különleges zenei projekt kivitelezésében. A régizenét ötvöztük a népzenével, a modern tánccal. Egy szimbólumokkal teli eklektikus különlegességet alkottunk a belga hangversenyszervezők kívánságának eleget téve. A minden ízében magyarságunkat hangsúlyozó produkció nagy sikert aratott. Naszádosné Bálint Zsuzsanna ez alkalomra külön koreográfiákat tanított be a lányoknak. Bereczky Szilárd és Bereczkyné Koronkai Anna pedig néptánc betétekkel és népdalokkal színesítették a programot. A rendezvényeken nem csupán a zene nagyköveteiként vettünk részt, de elláttunk egy amolyan gasztronómiai-idegenforgalmi missziót is. A hagyományos ízvilágú ételek mellet Hévíz város prospektusait is kínáltuk az érdeklődőknek. Még októberben a Balaton Színházban is felléptünk. A különleges hangulatban zajlott koncertünkről jó minőségű hangfelvétel készült, melyet referencia anyagként kívánunk a jövőben felhasználni.

– Szakmai szempontból az év végék az átlagosnál megterhelőbbek…
– Igen, mert az adventi ünnepkört és az újévet űnneplendő, egy időben kétféle repertoárt kell készíteni, s tökéletesen begyakorolni. Mindazonáltal igyekeztünk még több újdonsággal előrukkolni, és még azoknak is igyekszünk meglepetéssel szolgálni, akik úgy gondolják, tökéletesen ismerik a zenekart. Hévíz önkormányzatának anyagi és erkölcsi támogatását élvező együttesünk december 21-én este 19 órakor a Thermál Hotelben lép föl. Újév első napján a Festetics-kastély tükörtérmében két alkalommal, 16. 00 és 18. 00 órakor is muzsikálunk.