Bemutatkozás

A Musica Antiqua Együttes 1977-ben alakult Hévízen Adorján József karnagy úr vezetésével az Illyés Gyula Általános Iskola tanulóiból és elsősorban a régi zene előadását tűzte ki célul.

A kamarazenekar jellegzetes, egyedi hangzását a furulyák és a vonós hangszerek hangszíneinek különleges összhangja határozza meg. Hangversenyeiken alaprepertoár a reneszánsz és barokk zene, de emellett klasszikus illetve a zenekar számára íródott XX. századi zenét is tolmácsolnak. Az együttes korhű reneszánsz kosztümökben lép fel, vizuálisan is igazodva az előadott zene hangulatához.

Az 1983-as „KI MIT TUD” televíziós vetélkedőn való sikeres részvételt több rádiós és televíziós szereplés követte, mind bel-, és külföldön (ORF, ZDF, NDR).

1985-ben az együttes „cum laude” I. díjat kapott Belgiumban a 33. Európai Ifjúsági Zenekari Fesztiválon, valamint elnyerte a Belga Kulturális Minisztérium „Pro Musica” emlékérmét. A fesztivál zsűrijének véleménye a kamarazenekarról: „Nagyon jó az együttes összjátéka, minden darabot stílusosan és érdekes módon interpretálnak. Szép a hangszín, jó az intonáció. Ez a zenélő csoport átlagon felüli képességű és igen jó közvetítője a régi zenének.”

Petrovics Emil zeneszerző a következőket írta a zenekarról: „Hazánkban a Musica Antiqua Együttes és vezetője, Adorján József az elsők között ismerte fel a régi zene korhű, és éppen ezáltal korszerű előadásának sürgető parancsát. Tudásuk, szorgalmuk mellett éppen ez a meghatározó vezéreszme hozta meg a megérdemelt sikereket. Fellépéseiket különösen vonzóvá teszi a muzsika szépségének mély megértése, őszinte átélése, és az a varázslatos belső (és külső!) elegancia, amivel belevonják közönségünket mindeme titkos gyönyörűségek élvezetébe és megértésébe.”

A Művelődési Minisztérium a Musica Antiqua Együttest 1989-ben a „Kiváló Együttes” címmel tüntette ki.

“Nagy öröm és nagy élvezet volt számomra, hogy hallgatóként részt vehettem az Adorján József vezette Musica-Antiqua együttes próbáján. Szinte újjászületéssel, lelki felfrissüléssel ért fel!

Köszönet!” – Ránki György 1/2/89

A zenekar művészeti vezetője és karnagya 1997 óta Varga Endre.

Az együttes a karnagyváltás óta töretlenül sikeres, hisz Varga Endre mind szakmai, mind pedagógiai felkészültségének köszönhetően az elmúlt 20 évben is haladt azon az úton, amelyet Adorján karnagy úr megálmodott. Számos nagyszabású egész estés tematikus előadás, koncertsorozat valósult meg:

1998-ban Roger Bouillon, az Angers-i Anjou-Magyar Társaság elnöke meghívására egy 10 napos franciaországi turnéra került sor, amelynek folytatásaként 2001-be a zenekar 10 koncertre kapott meghívást a Loire-régióba, a Magyar Kultúra Éve Franciaországban rendezvénysorozatra, ahol Zala megyét képviselte.

2007-ben, a zenekar megalapításának 30. évfordulója alkalmából Reményi Attila, Erkel Ferenc- és Bartók Béla-díjas zeneszerző egy Misét írt az együttes részére, amelyet a jubileumi gálakoncerten mutattak be, a szigetvári Tinódi Vegyeskar közreműködésével.

A 21. század kihívásainak is eleget téve, megszületett a Vissza a 21. századba című CD, amelynek célja, hogy a régi zenét a mai kor zenei stílusaival ötvözve közelebb hozza azt a fiatal generációkhoz.

„Csodálatos víz” címmel egy vetítettképes előadás született, amelynek zenéjét az éppen megjelent Vízizene CD anyaga adta, emellé Hévízt és a Balatont bemutató művészfotókban gyönyörködhetett a hazai és a külföldi közönség.

A táncművészet és a zene közötti szoros kapcsolatot is megtestesítette a Classic meets modern (A klasszikus és a modern találkozása) című projekt, amelyben a Hévízi Gyöngyszemek Táncstúdió működött közre, Naszádosné Bálint Zsuzsanna vezetésével.

A következő nagyszabású előadássorozat a Reneszánsz esküvő és Parasztlakodalom volt, melyben párhuzamot vontak a reneszánsz zene és a népzene között, a nagykanizsai Zalagyöngye Táncegyüttes és a Bojtár zenekar segítségével.

Ugyancsak látványos, egész estét betöltő műsor készült a nagykanizsai Gólyalábasokkal és a Swan balettiskola tagjaival, ahol egy reneszánsz vásári forgatag elevenedett meg a nézők előtt.

A mindig megújuló műsorokkal Firmin Verbrugge úr meghívására hétszer vett részt a zenekar egy-egy hetes belgiumi turnén. Egy ilyen alkalommal hallotta a zenekart játszani Etienne de Winne belga zeneszerző, akit megihletett az együttes színvonalas játéka és egyedi hangzása. Ettől kezdve számos művet komponált a Musica Antiqua Együttesnek. Ezek közül a Gödöllő Szvit szerepel a zenekar legutóbbi, Vízizene című CD lemezén. Azóta a szerzemény nagy népszerűségnek örvend, kamarazenei versenyeken több alkalommal díjat is nyertek vele növendékeink

Az elmúlt 40 évben az együttes egy kazettát és 9 CD lemezt jelentetett meg.

Külföldi turnéik során számos európai országban adtak nagysikerű hangversenyeket:

Belgium: Nerpelt, Guitrode, Aalst, Geraadsbergen, Liedekerke, Affligem, Denderleeuwe, Dendermonde

Németország: Bad-Münder, Berlin, Bückeburg, Celle, Düsseldorf, Fulda, Erkrath, Hannover, Herbstein, Kaiserslautern, Mackenbach, Mannheim, Nieder-Moos, Rothenburgh an der Fulda, Sollingen, Wuppertal

Dánia: Esbjerg, Fano, Legoland

Franciaország: Angers, Laval, Le Mans, Nantes, Metz, Brissac, Loire-régió

Svájc: Lenzburg, Uster, Windisch, Wohlen, Rapperswill, Zürich

Ausztria: Bécs, Hartberg, Lilienfeld, Ebenthal, Wohlen

Anglia: London

Románia: Csíkszereda, Csíksomlyó, Gyergyószárhegy, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely

Svédország: Södertelje, Stockholm

Csehország: Jablonec nad Nisou, Prága

Horvátország: Zadar, Omis, Preko, Ugljan, Porec, Pula

Jugoszlávia: Zenta, Ada, Szabadka

Az együttesnek eddig egy kazettája és 7 CD lemeze jelent meg.

További díjak, elismerések:

1991 – BLED Ordré de Saint Fortunate „Maison de Qualite”

1992 – Budapest KÓTA -„Pro Arte”

1993 – Hévíz Pro Cultura Hévíz

1994 – Zalaegerszeg Nivódíj

1998 – Balatonalmádi Kamarazenei Találkozó – Arany minősítési

2000 – Keszthely Helikon Fesztivál – Arany Minősítés

2002 – Keszthely Helikon Fesztivál – Arany Minősítés FESZTIVÁLDÍJ

2004 – Keszthely Helikon Fesztivál – Arany Minősítés

2006 – Keszthely Helikon Fesztivál – Arany Minősítés

2009 – Művelődési Minisztérium – Miniszteri elismerő oklevél

2014 – Interfest Balatongyörök – I. díj

2014 – Zala Megyei Príma díj

„Köszönetet szeretnék mondani a zenekar alapítójának, Adorján József karnagy úrnak a szakmai segítségért, az együttes alapító és mindenkori tagjainak a kitartó és színvonalas munkáért, a szülőknek a támogatásért, kollégáimnak: Balázs Árpádnénak az utánpótlás neveléséért, Szabó Ágnesnek, Laborfalvi Lászlónénak, Pintérné Csepregi Klárának, Pekár Zsuzsannának és Bánhidai Tamásnak a sok éven át nyújtott segítő közreműködésért.

Külön köszönetet szeretnék mondani Hévíz város Önkormányzatának az elmúlt 40 évben nyújtott anyagi és erkölcsi támogatásért, amely nélkül ez a jubileum nem jöhetett volna létre!”

Varga Endre, művészeti vezető

2017. szeptember 30.

Német:

Das Ensemble Musica Antiqua wurde 1977 gegründet, mit der Führung von dem Dirigenten József Adorján und mit der aktiven Mitwirkung der Schüler der Gyula-Illyés-Grundschule. Das Ensemble hat sich die Vorführung der Alten Musik zum Ziel gesetzt. Der charakteristische Ton wird von dem harmonischen Zusammenspiel der Flöten und der Streichinstrumenten angegeben. Bei den Konzerten werden neben klassischer Musik auch Musikstücke aus dem Renaissance und der Barocke in zeitgetreuer diszpolgar_adorjan_jozsefKleidung gespielt.

Der erfolgreichen Teilnahme an dem Talentensuch-Wettbewerb im Jahre 1983 in der ungarischen Sendung „Ki mit tud?“ folgten mehrere Auftritte im Radio und im Fernseher im In- und Ausland. (ORF, ZDF, NDR).
1985 erhielt das Ensemble den „cum laude“ 1. Preis in Belgien, auf dem 33. Europäischen Festival der Jugendmusikgruppen. Ebenfalls die Gedenkmünze „Pro Musica“ des belgischen Kultusministeriums wurde ihm zuteil. Das Jury äußerte die folgende Meinung über den Kammermusikchor: „Das Zusammenspiel der Musiker ist sehr gut, jedes Musikstück wird stilgerecht und auf einer interessanten Art interpretiert. Mit makellosem Klangton und ausgezeichneter Aufführung. Die Gruppe verfügt über überdurchschnittliche Fähigkeiten und ist eine hervorragende Vermittlerin der alten Musik.“

Emil Petrovics, ungarischer Komponist, schrieb folgendes über das Ensemble: „In unserem Land haben die Gruppe Musica Antiqua und ihr Dirigent, József Adorján als erste den dringenden Ruf der zeitgetreuen und deshalb modernen Vorführung der Alten Musik erkannt. Diese Leitidee hat – neben dem nötigen Können und Fleiß – für sie die wohlverdienten Erfolge gebracht. Besonders anziehend wird die Vorführung durch das tiefe Verständnis für die Schönheit der Musik, die aufrichtige Interpretation, und diese bezaubernde innere (und äußere!) Eleganz, mit der sie auch die Zuhörer ins Vergnügen und Verständnis von all diesen verborgenen Reizen einbeziehen.“
Das Kultusministerium verlieh dem Ensemble Musica Antiqua 1989 den Titel „Ausgezeichnetes Ensemble“

Information:
Art Direktor seit 1997: Endre Varga
Konzerte im europäischen Ausland:
Belgien: Nerpelt, Guitrode, Aalst, Geraadsbergen, Liedekerke, Affligem
Deutschland: Bad-Münder, Berlin, Bückeburg, Celle, Düsseldorf, Fulda, Erkrath,
Hannover, Herstein, Kaiserslautern, Mackenbach, Mannheim, Nieder-
Moos, Tothenburgh an der Fluda, Solingen, Wuppertal
Danemark: Esbjerg, Fano, Legoland
Frankreich: Angers, Laval, Le Mans, Nantes, Metz, Brissac, Loire-Region,
Schweiz: Lenzburg, Uster, Windisch, Wohlen, Rapperswill, Zörich
Österreich: Wien, Hartberg, Lilienfeld, Ebenthal, Wohlen
Großbritannien: London
Rumänien: Csíkszereda, Csíksomlyó, Gyergyószárhegy, Gyergyószentmiklós,
Székelyudvarhely
Schweden: Södertelje, Stockholm
Kroatien: Zadar, Omis, Preko, Ugljan
Jugoslawien: Zenta, Ada, Szabadka

Bis jetzt sind eine Audiokasette und 7 CD’s erschienen:
Weitere Preise, Anerkennungen:
1991 – BLED Ordre de Saint Fortunat „Maison de Qualité“
1992 – Budapest KÓTA – „Pro Arte“
1993 – Hévíz Pro Cultura Hévíz
1994 – Zalaegerszeg Nivopreis
1998 – Balatonalmádi Kammermusik-Treffen, Goldener Preis
2000 – Keszthely Helikon Festival, Goldener Preis
2002– Keszthely Helikon Festival Goldener Preis – FESTIVALPREIS!
2004– Keszthely Helikon Festival Goldener Preis
2006– Keszthely Helikon Festival Goldener Preis

Kontakt:
musicavecom@t-online.hu
++36 83 318 538 (Tel/Fax)
++36 30/635 4280

Angol:

Musica Antiqua Ensemble was established in Hévíz, in 1977, formed by the students of Illyés Gyula Primary School under the direction of József Adorján, with the aim of performing primarily music of old times. The characteristic and unique sonority of the chamber orchestra is provided by the sound combination of the flutes and different strings. Renaissance, baroque and classical music are played on their concerts, where members of the ensemble are dressed up in renessaince costumes.
After their successful attendance in a famous TV contest called „KI MIT TUD” (Who knows what – ford.) in 1983, the ensemble was invited in several radio and TV shows, both in Hungary and abroad (ORF, ZDF, NDR).
In 1985, in Belgium the ensemble received ’cum laude’ first prize on the 33rd Festival of the European Junior Orchestras, and ’Pro Musica’ medallion of the Belgian Ministry of Culture. The jury’s judgement on the performance was the following: ’The interplay of the band is very good, all compositions were interpreted in an interesting way and style. The tone is beautiful, the intonation is good. This group of musicians is endowed with talents beyond average and a very good mediator of the music of old times.’
Petrovics Emil’s opinion about the ensemble was: ’It was Musica Antiqua Ensemble and its director, József Adorján, who first recognised the insistent warrant of playing music of old times in modern times. Besides their knowledge and diligence, it was this determining notion that brought well-earned success.What makes their performance particularly appealing is the deep understanding of the beauty of music together with wholehearted empathy and that enchanting internal (and external) elegance, the help of which the audience is involved in the comprehesion and pleasure of these secret delights.’
In 1989, the Ministry of Culture honoured Musica Antiqua Ensemble with the title of ’Ensemble of Excellence’.
The ensemble has been directed by Endre Varga since 1997.
During their tours abroad, they gave successful concerts in several European countries:
Belgium: Nerpelt, Guitrode, Aalst, Geraadsbergen, Liedekerke, Afflingem
Germany: Bad-Münder, Berlin, Bückeburg, Celle, Düsseldorf, Fulda, Erkrath, Hannover, Herbstein, Kaiserslautern, Mackenbach, Mannheim, Pfungstadt, Nieder-Moos, Rothenburg an der Fulda, Sollingen, Wuppertal
Denmark: Esbjerg, Fano, Legoland,
France: Angers, Laval, Le Mans, Nantes, Metz, Brissae, Loire-region,
Switzerland: Lenzburg, Uster, Windisch, Wohlen, Rapperswill, Zürich,
Austria: Vienna, Hartberg, Lilienfeld, Ebenthal, Wohlen,
England: London,
Romania: Csíkszereda, Csíksomlyó, Gyergyószárhegy, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely,
Sweden: Södertelje, Stockholm,
Croatia: Zadar, Omis, Preko, Ugljan,
Yugoslavia: Zenta, Ada, Szabadka
The ensemble has published a cassette and 7 CDs so far.
Other prizes and appreciations:
1991 – BLED Ordré de Saint Fortunate ’Maison de Qualite’
1992 – Budapest KÓTA – ’Pro Arte’
1993 – Hévíz Pro Cultura Hévíz
1994 – Zalaegerszeg Nívó Prize
1998 – Balatonalmádi Venue of Chamber Orchestras – Gold Qualification
2000 – Keszthely Helikon Festival – Gold Qualification
2002 – Keszthely Helikon Festival – Gold Qualification FESTIVAL AWARD
2004 – Keszthely Helikon Festival – Gold Qualification
2006 – Keszthely Helikon Festival – Gold Qualification

Contact:
++36 83 318 538 (Tel/fax)
++ 36 30 635 4285
musicavecom@t-online.hu