Muzsikával a kultúra napján

Napló 2003. január 28.

Muzsikával a kultúra napján
A hévízi Musica Antiqua együttes zenéje értő fülekre talált Sümegen

Sümeg (tbzs) – A magyar kultúra napja alkalmából a hévízi Musica Antiqua együttest látta vendégül a Kisfaludy-Ramassetter iskola.
A vendégek nem érkeztek üres kézzel, a zene sümegi követeinek közelmúltbeli hévízi koncertjét élvezetes esttel viszonozták. Az 1977-ben az általános iskola diákjaiból alakult, régi zenét játszó együttes hamar népszerűvé vált hazánkban és határainkon túl is, a reneszánsz kor zenéje, a klasszikus és modern átiratok tolmácsolása mindig értő fülekre talál. Így volt ez Sümegen is, ahol a növendékek rövid előadását követően az együttes tagjaitól zömében eredeti hangszereken csendültek fel Purcell, Bach, Weiner Leó, Mozart művei, Farkas Ferenc régi magyar táncai.
A reneszánsz táncok és a helybeli tanárnő, Dobos Elena énekszólójával kísért, valamint a furulyatrió által előadott művek Varga Endre művészeti vezetőnek is köszönhetően méltó hangulatot adtak az ünnephez. A hab a tortán pedig a diákok és tanárok alkotta zenekar korhű, színpompás jelmeze volt, melyet díjazott a zenészeket elengedni nem akaró közönség és Szabó Mária, az intézmény igazgatója is. Mint elmondta, a két város vezetőinek álma valósult meg a polgárok zenei kokettálásának köszönhetően. Ami pedig a folytatást illeti, a hévízi zenekart visszavárják Sümegre a nyáron, mint a püspöki palota udvarán rendezendő Muzsikáló udvar sorozatának egyik résztvevőjét.