Beszélgetés Mozartról

Keszthely és vidéke – 2006

Teltház volt
Beszélgetés Mozartról

Kávéházi beszélgetésre hívta a keszthelyieket és a város környékén élőket a közelmúltban a Balaton Régió Európai Információs Pont. A kellemes hangulatú találkozó apropója Mozart születésének 250. évfordulója mellett az volt, hogy ebben a félévben Ausztria az Európai Unió soros elnöke.

A szervezőket is kellemes meglepetésként érte, hogy gombostűt is alig lehetett leejteni azon a keszthelyi kávéházi beszélgetésen, amelyen a fő téma Mozart művészete, valamint Magyarország és Ausztria több évszázados kapcsolata volt.
Tar Ferenc történész az est folyamán egészen IV. László és Habsburg Rudolf közösen megnyert csatájáig vezette vissza a történelembe a jelenlévőket. Mint mondta: innentől fogva a magyar és az osztrák történelem elválaszthatatlan volt, egészen a huszadik század elejéig. Szabados Viktor, a bécsi Magyar Diákok Egyesületének elnöke képes bemutatóval is illusztrálta Ausztria politikai kultúráját, amely sok mindenben különbözik a magyarországitól.
Mint mondta: a két ország kulturális kapcsolatára jelentősen kihat, hogy a főiskolai, egyetemi hallgatók állandó kapcsolatban állnak. Az előadások közötti szünetben sem kellet unatkozniuk a vendégeknek: a Musica Antiqua kamaraegyüttes Mozart művekből adott ízelítőt. A kulturális csemege mellett gasztronómiai ínyencséggel is szolgáltak a szervezők, mindenki megkóstolhatta a híres-neves bécsi Sacher-tortát. S, hogy a vendégek még jobb szájízzel búcsúzzanak. Az est háziasszonya, Nagy Anita megígérte, a kellemes Mozart-estének lesz folytatása, ez a kis kávéházi beszélgetés egy hosszabb rendezvény nyitánya volt.